[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]...pe
care eu am ales sa o transform in tort... intr-un tort deosebit, facut
pentru o ocazie speciala, cea a sarbatoririi celor 4 anisori ai lui
Bogdi!
Foi:- 10 oua
- 200 grame zahar
- 2 pachetele de zahar vanilat
- 5 linguri pline cu gris instant pentru bebelusi
sau 5 linguri de pesmet alb fin
- 5 linguri pline de faina
- 5 linguri pline de cacao amara
- 5 linguri de miere (de salcam)
- 1,5 pac. de praf de copt
- 1 praf de sare
- 50 ml lapte
- 270 ml ulei
Crema:- 700 mililitri frisca lichida sau smantana dulce
- 1 pachetel de gelatina instant sau 2 pachetele de intaritor de frisca
- 3 linguri de lapte (eu am folosit lapte condensat)
- 2 lingura de miere
- 1/2 de lingura de esenta de vanilie sau 2 plicuri de zahar vanilat Dr. Oetker ori 1 fiola de esenta butter-vanille
Glazura 1 (peste crema)
- 120 grame ciocolata de menaj
- 70 de grame de unt
- 1 lingura de apa
- 2 linguri de ulei
Glazura 2 (pentru finisarea prajiturii)
- 220 de grame de ciocolata de menaj
- 100 grame de unt
- 3 linguri de ulei
- 1 lingura de apa
- 1 lingura zahar praf
Pentru
blat se separa ouale, bateti cele 10 galbenusuri cu zaharul si cu
zaharul vanilat cateva minute pe viteza cea mai mare pana amestecul e o
crema densa. Adaugati faina, praful de copt, cacao si grisul (in cazul
meu pesmetul). Mixati usor... adaugati laptele si uleiul, adaugati
mierea. Amestecati usor cu cele 10 albusuri batute ca zapada (spuma
tare) cu praful de sare.
Compozitia finala este destul de lichida.
Se
coc doua foi pe hartie de copt, in cuptorul cu ventilatie la 165 grade
pt. 12-13 minute sau la cel normal la 175 grade. Le lasati sa se
raceasca fara a indeparta hartia.
Intre timp se prepara glazura
1, din toate ingredientele care se amesteca pe foc, topindu-le, fara a
fierbe. Se da de o parte sa se racoreasca.
Se mixeaza frisca pe
viteza mare pana sta bat. Se adauga gelatina sau 2 pachetele de
intaritor de frisca. Se adauga laptele (se poate folosi si lapte
condensat)...mierea, esenta si se mixeaza din nou bine.
Intre timp foile s-au racorit, asa ca trecem la asamblarea prajiturii:
- pe una din foi se pune jumatate din crema, netezind foarte bine, ajutandu-ne, la nevoie, de un cutit umed cu lama lunga.
-
peste crema se pune glazura preparata, pastrata la temperatura camerei,
apoi se da prajitura la congelator cateva minute, doar cat sa se
intareasca glazura.
Intre timp se prepara glazura 2...identic ca si prima, din toate ingredientele specificate.
Se
scoate prajitura cu glazura intarita din congelator si deasupra se
pune, lingura cu lingura, restul de crema, niveland foarte bine
suprafata.
Peste crema se rastoarna a doua foaie, cu hartia in sus,
apasam usor pe toata suprafat hartiei ca sa adere foaia la crema, apoi
indepartam hartia.
Suprafata prajiturii se glaseaza cu glazura 2 si se da din nou la congelator pana la intarirea acesteia.
Se taie cu un cutit inmuiat mereu in apa fierbinte.